måndag 10 mars 2014

Vår redan?

Nu är det ett år sedan första lammet kom till världen på vår gård, Pontus, som jag trodde skulle frysa ihjäl natten han föddes. Det var mer än 10 minusgrader den natten och gott om snö kvar ute. Nu i natt har det varit varmare än 6 grader och fåren har tillbringat natten ute pga värmen. På dagarna i helgen har det varit ca 15 grader varmt. Snön är borta. Gräset har definitivt börjat växa, krokusar och snödroppar blommar för fullt, besökta av enstaka bin.

Det är så att jag funderar på att släppa ut fåren i hagen, men det blir svårt att tänka betesrotation då, för parasiternas skull, så det får nog vänta. Men vi passade ändå på att släppa ut Fisen en stund. Fisen är förra årets flasklamm som vi sparat som sällskap till avelsbaggen. Fisen är också bagge, men så mycket mindre att rangordningsstriderna borde vara uppgjorda på förhand. Fisen är dessutom i alla lägen alltid mest intresserad av att kela! Till och med utsläppt ur ladugårdens relativa mörker!



Han gick så bra i koppel, och kom när man lockade på honom, så jag tror att vi ska fortsätta träna honom på frigång. Han verkar inte heller sakna andra får på samma sätt, han är väl alltför präglad på människor sedan uppfödningen, trots att han bodde med fåren hela tiden med undantag från första veckan.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Kom hit av en slump, googlade efter tips och råd när man ska köpa får. Du hade skrivit ett bra inlägg som jag såklart inte hittar... Du skrev om just "köpa får", nämnde alla papper man ska fylla i osv. Om du vet vilket inlägg jag menar kanske du kan länka det?
    Hälsningar Karolina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hittar inte själv något inlägg som passar på din beskrivning tyvärr. Men jag kanske kan hjälpa dig ändå.
      Du måste först skaffa produktionsplatsnummer (jordbruksverket) för produktion av får, och en stalljournal.
      När du sedan transporterar hem djuren måste du fylla i transportdokumentet.
      Om du ska ha mer än 20 djur så måste du förpröva deras bostad.
      Mer info hittar du här:http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/farochgetter.4.1cb85c4511eca55276c80002043.html

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...