En diskussion på ett socialt nätverk fick mig att inse hur lite som är uppenbart för ens formodat högutbildade och allmänbildade personer. Det fick mig att leta reda på ursprungsrapporten. Där kan man läsa att även säsongsanpassad mat påverkar vilken klimatpåverkan matkassen har. Detta rapporteras inte i media, där står det istället:
I rapporten framgår det att denna mest klimatvänliga påse dessutom var svensk säsongsanpassad vegetarisk mat. Alltså inte kikärtor, soyabönor och quorn från andra delar av världen. Dessutom framgår det att alla varianter av matkassar var bättre för klimatet än den genomsnittliga köttbaserade. Varför man i media väljer att säga att närodlat leder fel är märkligt, eftersom den lokalproducerade matkassen medför 9% lägre utsläpp av klimatgaser, säsongsanpassat ger 16% lägre utsläpp och den vegetariska säsongsanpassade ger 65% lägre utsläpp. Dvs allt är bättre en den genomsnittliga kassen. Varför är fokusen i artiklarna att närodlat leder fel? Närodlat kan vara ett första steg, säsongsanpassat ett andra och klimatvänligare köttkonsumtion ett tredje.- Att ha närodlat som en grundläggande klimatprincip leder fel, säger Stefan Åström, en av forskarna bakom rapporten.Enligt analyserna var matkassarna med enbart vegetariska produkter de klimatvänligaste. Växthusgasutsläppen från sådana kassar låg på cirka 10 kilo per kasse (omräknat till så kallade koldioxidekvivalenter).
Det framgår också av rapporten att man bara använt schablonmässiga livscykelanalyser för att uppskatta klimatutsläppen från olika typer av matvaror. Jag tvivlar på att man tagit in de olika klimateffekterna som finns av olika typer av köttproduktion. Till exempel så finns det ju resultat som tyder på att naturbeteskött i själva verket innebär en klimatsänka.
I slutet på rapporten drämmer man dessutom till med Damokles-svärdet mot den västerländska livsstilen:
The choice to drive a car to purchase food can be as important as non-vegetarian dietary choices with the respect to the climate impact.Alltså, att ta bilen till ett köpcentrum för att köpa klimatsmart går inte ihop sig. Ännu mindre att åka runt med bil till diverse lokala producenter och köpa den ena varan här och den andra där. Vill man vara klimatvänlig när det gäller maten så bör man transportera sig fossilfritt till affären. Transporterna till affären däremot är så pass energieffektiva så att de är i stort sett försumbara.