måndag 8 oktober 2012

För en lagom stor tomte

Nu i helgen har det varit fint väder, soligt och inte alltför blåsigt. Vi har tagit tillfället i akt att ställa taket på bostadshuset i ordning för vintern.Taket har tvåkupiga pannor som är lagda rakt ovanpå det gamla taket av tunnspån. Lyckligtvis på både bär- och ströläkt, men det fanns i alla fall ett ställe där det hade läckt tillräckligt länge för att mossa skulle börja växa på spånet, där var det också ganska gojsigt, men inte hål rakt igenom. Att lägga om hela taket står på att-göra-listan först på ett par års sikt. Det var kanske ett 40-tal pannor som byttes ut, så det var inte så farligt.


Passade på att mäta lite på skorstenen. Nere i huset är murstocken väldigt bred, men inte så tjock. Man kan se att det har funnits åtminstone fem eldstäder. Nu är det tre kvar och en ventilationskanal från köket kvar. I skorstenstoppen är det tre pipor. Men vilka pipor! Den största, den som kökspannan går i skulle med lätthet kunna släppa ner en lagom stor tomte! Själva pipan mäter 30*50 centimeter! De mindre piporna var ca 25*25 cm, även de stora, men inte gigantiska.


På insidan av huset fortsätter vi med de två sovrummen på ovanvåningen. I det västra håller vi på att rensa väggarna från mängder med gammal spik, som har hållit fast spännpappen som tidigare täckte även väggarna. Här ska det upp renoveringsgips och sedan tapetseras.



Vi har också nystat vidare i den mystiska gamla elledeningen och funnit att den får sin matning inifrån väggen. Vi kommer att fortsätta rota där, men inte just nu.Gissningsvis kommer ledningen från vindsutrymmet, och där ligger det 50 cm lösullsisolering, så det lockar inte att gå upp och leta där...

I det västra rummet drog vi ner de gamla tapeterna så gott vi kunde, delvis ner till tretexen, och har dragit på en omgång spackel. Vi gör inte sådant här oftare än vi köper hus, (7 år sedan förra gången) och är därmed inga experter, så det återstår att se om underarbetet varit tillräckligt, eller om mer måste bort. Det rummet ska målas, så det måste ju bli slätt! Idag känner jag mig ganska mör.

Katten Lisa var med på inspektion.
Grannen på kullen skymtar till vänster i bild.

6 kommentarer:

  1. Grattis till ett fint tak! Äkta lertegelpannor, lagda på ett korrekt sätt på ett undertak av spån i gott skick. Det finns ingen anledning att lägga om det. För att förlänga livslängden på spånen kan det vara bra att någon gång lyfta av pannorna på en bit i taget och sopa rent från skräp, inklusive mus- och fågelbon, som gärna samlar sig under takpannorna. Så länge man byter ut spruckna pannor och reparerar trasig läkt har ett sådant tak i princip obegränsad livslängd. Mer information finns hos Byggnadsvårdsföreningen: http://www.byggnadsvard.se/byggnadskultur/h%C3%A5ll-taket-t%C3%A4tt

    SvaraRadera
  2. Att spackla Tretex är något vi har gjort - och aldrig mer gör! Det var ett elände att få det jämnt. Mycket jobb! Lukten av gammal rök har aldrig försvunnit, ens efter nu ca 12 år. Renoveringsgips eller vanlig gips är vad vi kör nu. Renoveringsgips är tunn och flexibel nog att följa bukterna i ett gammal hus...

    SvaraRadera
  3. Håller med tidigare post om taket.

    Sedan vill jag avråda från gips och istället förespråka spännpapp!
    Med gips blir ett ekande ljud i rummet. Med spännpapp får du fantastiska mjuka och ljuddämpande väggar och bra underlag för takfärg och tapeter.
    Sätt hellre upp spännpapp igen, det är lätt. Jag och en kompis har gjort det själv i vårt hus :-) .Jag tror även det isolerar ganska bra (tunnt tätt luftlager). Gysinge byggnadsvård har alla grejor som behövs (i stort: beskrivning, papp och nubb) men sakerna finns lite här och var.
    Det enda jag funderar på är om man kunde spika nubb med någon sorts spikpistol eller häftklammor.

    SvaraRadera
  4. Det var ju trevligt att höra att inte undertaket är en stort tickande bomb! Vi måste nog ändå göra en större omläggning och byta läkt, ränndalar och diverse spån inom ett par år.

    Renoveringsgips hade nog varit bra om det inte var för att jag redan har börjat spackla. Eftersom jag är både envis och snål så kommer det rummet att få bli spacklat, om jag så ska... på kuppen!

    Spännpappa har sina goda sidor, i taket kommer den definitivt att får vara kvar, men på väggarna blir den för känslig. Dessutom tror jag inte att det är så lätt att få upp det snyggt.

    SvaraRadera
  5. Hej, Spännpappsmissionären här!

    Jag skulle vilja säga att det är lättare att sätta upp spännpapp på väggar än gips. Lagom sträckt när det är blött blir spänt när det torkat, som när man sätter upp tapeter. Stora tak är lite lurigare.
    Spännpapp är inte ömtåligt om underlaget inte har hål i sig. Vi har fyra barn och pappen har inte varit i närheten av att gå sönder. Man får nog hacka med kniv. Gips är ömtåligare.

    Mina innerväggar gjorde jag av 120*21mm råspont som jag torkat två veckor innan innan jag satte upp dem. (Så de inte torkar och krymper på plats.) och sedan spännpapp på detta och sedan tapet. Det blir ett utmärkt underlag att skruva och spika i väggarna sedan när tavlorna skall upp.

    I och med spännpappen blir det så där mjukt och slätt så man får den där fina "Gård och torp"-känslan. Som sagt jag har varit i gipsade rum i gamla gårdar så jag har jämfört. Taket målade jag, tusen,gånger?, med gipsfärg och det var besvärligare men blev fint.

    Prova spännpapp i ett rum, vettja! Jag tror inte ni kommer ångra er i så fall.


    Mvh
    Spännpappsmisionären.

    SvaraRadera
  6. Tretex har förresten ett par utmärkta användningsområden:
    1) Tända brasa med.
    2) Elda i rökpusten. Det innehåller inget lim, så det är giftfritt.

    Hälsningar
    Måttlösa / bisurr.wordpress.com

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...