torsdag 21 juli 2011

Energisnål shopping

På min väg från bussen till arbetsplatsen passerar jag Linköpings två största torg. På morgonen är folk i full färd med att packa upp sina marknadsstånd där. Jag brukar fascineras av det stora jobb som utförs varje dag, med att sätta ihop marknadsstånden och fylla dem med varor. Stånd som sedan måste packas ihop varje kväll.

Nu tänkte jag dock belysa en annan dimension av detta, nämligen dess energiförbrukning. Jag vågar påstå att just dessa marknadsstånd är en av de mest energisnåla typerna av shopping man kan tänka sig. En inte oväsentlig del av energiförbrukningen för vår mat ligger i transporten hem från stormarknaden. Alla åker dit i bil, handlar ett antal kassar, dock ytterst sällan så att man fyller upp bilens lastkapacitet, utan de flesta går tämligen halvtomma hem igen.
Marknadshandel å andra sidan, där kommer varorna till kunderna. Inga av de kunder som handlar på torgen i Linköping kommer dit med bil för att handla, folk går dit. Varorna kommer till kunderna som transporterar hem dem till fots, cykel eller buss. Dessutom kräver ju marknadshandel inte så stor energiförbrukning i sin infrastruktur. De har ingen luftkonditionering och ingen värme på vintern med stora luftslussar som generöst släpper ut värmen.


Över huvud taget är det mer energisnålt att ha affärerna där folk är istället för att tvinga folk att förflytta sig till affärerna, alltså köpladorna som sprider ut sig utanför städerna. Inte sällan är dessa köplador dessutom utspridda på ett sådant sätt att man inte går emellan dem, utan måste ta bilen från en till en annan. Alltså hellre Lucullus på Stora Torget i Linköping än Ica Maxi i Tornby.

Ytterligare en variant av energisnål shopping är hemkörning. Lanthandeln i samhället där jag bor har subventionerad hemkörning till hushåll som ligger mer än två kilometer från affären. Tänk vilken miljövinst! Istället för alla halvfulla transporter så går det fulla transportbilar på kortas möjligast väg mellan alla kunder. Körsträckan blir bara en bråkdel jämfört med om alla skulle åka till affären själva!

1 kommentar:

  1. Jag skulle tro att många av dem du ser gå till torget har sin bil i ett av parkeringshusen i närheten. Så det är inte så säkert att de kör mindre bil för att handla där.

    Det som gäller är istället att minska antalet resor med bil. Själv försöker jag handla alla torrvaror och konserver ca en gång i månaden med bil och gå till fots till närmaste affär (ca 500 m) för färskvaror däremellan.

    Tittar vi på energiförbrukning i affären i sig så är torghandeln givetvis bra, men lite svår för kylvaror (de som har kyldisk eller högar med is är nog inte så energisnåla). En stor affär är antagligen bättre än många små då den stora kanske bara behöver ha dubbelt så mycket av samma vara som var och en av de mindre och därför har mindre totalyta. Fler dörrar som läcker värme blir det också med många kvartersbutiker som heller inte har plats för lika effektiva luftslussar.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...